Hand - Pols Expertise Centrum

Den Bosch en omgeving

Artrose Pols

Wat is artrose van de pols?
Dit is beschadiging (slijtage) van het gewrichtskraakbeen van de pols. Een pols gewricht wordt gevormd door 8 handwortelbeentjes (carpale botjes) aan de ene zijde en het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna) aan de andere zijde. Verschillende gewrichten kunnen zijn aangedaan echter we beperken ons op deze pagina tot de slijtage van het gewricht gelegen tussen de radius enerzijds en het scheepvormig en maanvormig handwortel beentje anderzijds (scaphoid en lunatum): de radiocarpale artrose.

Klachten
Artrose van de pols kan tot pijnklachten en bewegingsbeperking leiden. Tevens kan de artrose uiterlijk waarneembaar zijn bijvoorbeeld bij reuma ten gevolge van de grove vervorming van het gewricht.

Oorzaak
Radiocarpale artrose kan ontstaan na (een onbehandeld) trauma van de pols, ten gevolge van een reumatische aandoening, ten gevolge van chronische overbelasting of ten gevolge van ouderdom (slijtage).

Behandeling
Afhankelijk van de patiënt (leeftijd, beroep, medische achtergrond) wordt gekozen voor het plaatsen van een polsprothese of vastzetten van de pols (artrodese).

Nabehandeling
Deze vindt plaats in het HPEC.