Hand - Pols Expertise Centrum

Den Bosch en omgeving

CMC 1 artrose

Wat is artrose van het basisgewricht van de duim (CMC-I artrose)
Bij artrose van het CMC-I gewricht is er een slijtage opgetreden van het gewrichtskraakbeen van het basisgewricht van de duim. Dit gewricht wordt gevormde door het zadelvormige beentje (trapezium) en het middenhandsbeentje (Metacarpale I) van de duim. Slijtage van dit gewricht komt veelvuldig voor, vooral bij vrouwen boven de 50 jaar. Vaak wordt gesteld dat men ermee moet leren leven, echter maar artrose van het basisgewricht van de duim is goed te behandelen.

Klachten
De klachten bestaan uit pijn, krachtsverlies en verstijving van het gewricht (verminderde grijpfunctie en pincetgreep). Tevens kan er een plaatselijke zwelling of vervorming van het gewricht optreden naast het inzakken van de duim.


Oorzaak
Het CMC-I gewricht is van de handgewichten het meest gevoelig voor artrose omdat dit gewricht veel wordt gebruikt en relatief zwaar wordt belast. Dit gewricht heeft door de vormen van zijn gewrichtsoppervlakken een zeer ruime bewegingsmogelijkheid. Dat maakt dat het gewricht voor zijn stabiliteit (stevigheid) afhankelijk is van de omliggende banden (ligamenten). Deze banden kunnen in aanleg zwakker zijn of door het veelvuldige gebruik van de duim in de loop van de tijd verzwakken. Door de verzwakking van de banden wordt de speling in het gewricht groter en neemt de kans op verkeerde belasting van de gewrichtsoppervlakten toe. Hierdoor ontstaat beschadiging van het kraakbeen en uiteindelijk slijtage. Wanneer de ligamenten erg verzwakt zijn, kan het gewricht gedeeltelijk of zelfs helemaal uit de kom gaan staan (subluxeren) waardoor de stand van de duim verandert en een plaatselijke zwelling kan ontstaan (zie klachten).

Behandeling
De keuze van behandeling is afhankelijk van de ernst van de klachten en de wens van de patiënt. In principe zal in eerste instantie gekozen worden voor een niet-operatieve behandeling om met name de pijn te verlichten en de belasting van het gewricht te verminderen (zie ook artrose). Evaluatie van uw handfunctie door een gecertificeerde ergotherapeut / handtherapeut, met advisering voor een zo optimaal mogelijk gebruik van en indien nodig aangevuld met advisering van hulpmiddelen voor de handfunctie, maken u wegwijs voor een “sparend beleid” voor het gebruik van uw handen.
Indien de niet operatieve behandeling niet het gewenste resultaat heeft of na verergering van uw klachten [kan jaren later zijn] kan worden overgegaan tot een operatie waarbij het gewricht wordt vastgezet (artrodese) of vervangen (artroplastiek). Afhankelijk van belastende werkzaamheden, leeftijd, medische voorgeschiedenis en wens van de patiënt, wordt een keuze gemaakt. De mate van artrose bepaalt mede welke behandelingen mogelijk zijn. Doel van de operatie is het definitief wegnemen of sterk verminderen van de pijn.